În cele mai multe dintre oraşele din România au apărut pubele pentru colectarea selectivă a deşeurilor, pentru a încuraja reciclarea.
Citeşte şi
România, în subsolul clasamentului UE al gestionării deşeurilor municipale
Primele pubele de colectare selectivă au fost amplasate în anul 2008, iar Bucureştiul s-a numărat printre primele oraşe din ţară pe străzile căruia au apărut europubelele pentru colectare selectivă.
Primăriile, dar şi firmele care se ocupă cu strângerea deşeurilor sprijină colectarea selectivă.
Campania de colectare selectivă "Pre-Colectează selectiv la tine acasă!" a fost demarată în anul 2009 de Romprest, iar prin intermediul programului românii sunt încurajaţi să colecteze în mod selectiv.
"Pre-Colectează selectiv la tine acasă!" în Bucureşti
Prin programul "Pre-Colectează selectiv la tine acasă!" se distribuie gratuit saci pentru pre-colectarea selectivă (Hârtie&Carton, Plastic&Metal şi Sticlă) către asociaţiile de locatari din Sectorul 1, care au blocuri cu tubulatură.
Programul a demarat cu peste 23 asociaţii de locatari din zonele Ion Mihalache şi Calea Griviţei, prin distribuirea a peste 3,500 saci/lunar, de către reprezentanţii Romprest, direct administratorilor asociaţiilor de locatari.
Numărul asociaţiilor de locatari a crescut substanţial, la începutul anului 2012 fiind aproximativ 330 asociaţii locatari în program. Media numărului de saci dedicaţi pre-colectării selective a depăşit în 2012 20,000 bucăţi/lunar, de la jumătatea anului curent numărul lor a ajuns la 50,000 saci distribuiţi/lunar.
În ultimele două luni în Bucureşti deşeurile au fost ridicate zilnic din zonele centrale şi de minim 5 ori pe săptămână de la populaţie şi asociaţiile de locatari, comparativ cu lunile martie-mai 2012, când deşeurile au fost colectate de maxim 3 ori pe săptămână de la populaţie şi zil