Primarul comunei Dumitreşti, Petrică Dogaru, va organiza duminică, în satul Motnău, un bâlci tradiţional. Până în 1990, bâlciul de la Motnău era organizat, în fiecare an, pe 8 septembrie, dată la care creştin-ortodocşi o sărbătoresc pe Sfânta Marie Mică.
Nu se ştie când a fost organizat pentru prima dată bâlciul, însă bătrânii satului povestesc că l-au moştenit din moşi strămoşi. Acesta a fost întrerupt după revoluţie, urmând a fi reluată tradiţia, după mai bine de 20 de ani. Pentru acest eveniment, edilul comunei Dumitreşti a pregătit satul cum se cuvine. A reparat gardul Căminului Cultural din Motnău, care era distrus în totalitate, apoi a aranjat terenul din vecinătate, pe care, anterior, era amenajat un depozit de lemne.
Începând din primăvara anului viitor, edilul doreşte să demareze lucrările de modernizare a Căminul Cultural din Motnău, deoarece clădirea este într-o stare deplorabilă. „La Motnău exista de mult timp, un bâlci popular pe 8 septembrie, de Sfânta Marie. Anul acesta îl vom face duminică, pe 9 septembrie, deoarece ne dorim să reînviem această tradiţie, ca să nu uităm de unde ne tragem. Oamenii îşi doresc acest lucru şi nu facem altceva decât să le venim în sprijin. Vom demara şi lucrări de reabilitare a căminului, deoarece este într-o stare deplorabilă. Am decis să începem cu acest imobil, deoarece în această parte a comunei populaţia este mai tânără decât în rest“, a spus Petrică Dogaru.
Potrivit Bibliei, pe 8 septembrie s-a născut Fecioara Maria, din părinţii Ioachim şi Ana, care, ajunşi la bătrâneţe fără copii, au început să se roage la Duhul Sfânt să le dea un urmaş. Această zi marchează, în calendarul arhaic, sfârşitul verii şi începutul lucrărilor agricole de toamnă, la această dată, oamenii nu aprind focul în vatră deoarece se spune că acest lucru ar aduce ghinion şi boală. De ziua Fecioarei, creştinii aprind o candelă