Conţinutul de 95% apă te duce cu gândul că sunt un aliment hidratant şi... cam atât. Or, lucrurile stau exact pe dos: castraveţii conţin mulţi nutrienţi esenţiali pentru sănătate. Dr. Cristina Bălănescu ne sfătuieşte să îi consumăm zilnic în salate proaspete. Conţinutul de 95% apă te duce cu gândul că sunt un aliment hidratant şi... cam atât. Or, lucrurile stau exact pe dos: castraveţii conţin mulţi nutrienţi esenţiali pentru sănătate. Dr. Cristina Bălănescu ne sfătuieşte să îi consumăm zilnic în salate proaspete.
• îi furnizează organismului 9% din necesarul zilnic de vitamina C - cel mai redutabil dintre antioxidanţi (substanţe care luptă împotriva proceselor de îmbătrânire), plus alte vitamine (A, B3, B6, B9, C şi E);
• conţine şi săruri minerale (2% din necesarul zilnic de calciu, 2,9% din necesarul de magneziu, 4% din doza zilnică recomandată de mangan şi 4,3% din doza de potasiu); aceste minerale, împreună cu acidul folic, asigură sănătatea oaselor, a inimii, a ficatului şi rinichilor;
• conţine doar 10 calorii şi zero grăsimi.
• bine spălată (ca să înlături microbii), coaja castraveţilor este perfect comestibilă; ar fi păcat să o arunci, fiindcă este principala sursă de fibre alimentare (acestea stimulează tranzitul intestinal, ajută digestia şi reduc totodată cantitatea de colesterol “rău” din sânge);
• substanţele din coajă stimulează activitatea pancreasului: îl ajută să producă insulină şi, în felul acesta, glicemia se menţine în limite normale.
Murăturile adevărate şi sănătoase sunt cele care trec prin procesul natural de fermentare, ne atrage atenţia prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi (foto), directorul Institutului de Cercetări Alimentare. “Murarea se face prin scufundarea într-un amestec de saramură - apă cu sare - cu diverse condimente - tije de mărar, crenguţe de vişin, boabe de piper şi de muştar”, precizează cunoscutul