Anul 2012 este unul bun pentru transportatorii români. Radu Dinescu, secretarul general al Uniunii Transportatorilor din România (UNTRR) și membri al consiliului IRU (Uniunea Internațională Rutieră) spun că firmele din industrie sunt aproape de a atinge rezultatele obținute în 2008. Piața de transporturi va ajunge la aproape 4,3 miliarde de euro.
"Cifra de afaceri agregată (ce include transport național și internațional) se va apropia în acest an de cea din 2008. Vorbim de un miliard de euro la transportul de persoane și de aproape 3,3 miliarde de euro la transportul de marfă, dar la calcularea acestor cifre trebuie să avem în vedere și rata de schimb" a spus Radu Dinescu, secretarul de stat al UNTRR.
În 2012, piaţa începe să se apropie de cifrele pe care le-a înregistrat în 2008, care au reprezentat un maxim istoric pentru România de după 1989. În România există aproape 4.800 de companii de transport persoane cu un parc de aproape 25.000 vehicule. În cazul transporturilor de mărfuri, am trecut de pragul de 32.000 de companii care operează în jur de 115.000 de vehicule de transport licențiate.
"După 2009 a urmat o recuperare graduală a terenului pierdut, reconstrucția s-a făcut cu precădere în anii 2010, 2011 și în acest an, când am constat o apropiere de cifrele din 2008", susține Radu Dinescu.
Se constată o maturizare a pieței vizavi de modul în care companiile au decis să se angreneze în anumite proiecte și modul în care s-au efectuat plățile în piață, deoarece și astăzi se înregistrează o tendință de întârziere a plăților în tot ce înseamnă lanț de transport. Oficialul UNTRR spune: "se simte o problemă a cash-flow-ului în piață. Dacă fiecare început de an a fost destul de optimist și achizițile de vehicule s-au făcut în această perioadă, în intervalul verii am marcat creșteri fie creșteri ale prețurilor motorinei, fie majorare de TVA,