Planul Băncii Centrale Europene (BCE) de a cumpăra obligaţiuni de la statele cu probleme întâmpină obstacole puternice prin opoziţia Germaniei la finanţarea directă a guvernelor şi reticenţa Spaniei şi Italiei de a cere ajutor financiar, dacă acesta vine cu un set de condiţii şi cerinţe de reformă drastică, scrie Bloomberg.
BCE vrea să ofere finanţare, dar Spania şi Italia nu vor ajutor condiţionat
În timp ce pieţele aşteaptă detaliile planului dezvoltat de preşedintele BCE Mario Draghi pentru cumpărarea de obligaţiuni italiene şi spaniole, cele două ţări din sudul Europei se arată reticente în a solicita ajutorul Europei, temându-se de condiţiile cu care ar putea veni aceşti bani.
Planul lui Draghi depinde de solicitarea de ajutor din partea statelor cu probleme. În primă fază guvernele cer finanţare de la mecanismele financiare de salvare, ceea ce presupune condiţii economice stricte, după care BCE intervine pe piaţa secundară. Premierii Spaniei şi Italiei pun presiune pe BCE să se implice mai puternic pentru a reduce costurile la care cele două state se împrumută din piaţă, însă nu vor să ceară ajutor de la mecanismele de salvare.
Premierul spaniol Mariano Rajoy a declarat în weekend că guvernul pe care îl conduce va aştepta să vadă planul BCE înainte de a decide dacă va solicita sau nu ajutor financiar.
"Anunţul lui Draghi arată o intenţie robustă a BCE de rezolvare a problemelor. Vom aştepta rezultatele hotărârii BCE, după care vom lua o decizie care să fie bună pentru Spania şi pentru euro", a spus Rajoy într-un interviu acordat mai multor publicaţii din Spania, Italia, Germania şi Franţa.
În Italia, premierul Mario Monti declara recent că guvernul său a reuşit să implementeze măsuri de austeritate care acum încep să îşi facă efectul. Îngrijorarea pieţelor este, deci, eliminată, iar ţara nu are nevoie de fondur