Vaccinarea copiilor în cadrul programului naţional obligatoriu va fi realizată, din nou, de medicii şcolari. Ordinul care prevede că vaccinarea elevilor va fi făcută din nou în şcoli şi nu de medicii de familie, aşa cum fusese stabilit iniţial, a fost publicat în Monitorul Oficial. „A apărut în Monitorul Oficial o modificare a ordinului cu privire la vaccinarea elevilor. Astfel, ei vor fi vaccinaţi în cadrul campaniilor de imunizare din şcoli“, spune medicul epidemiolog Marina Maiorov, director adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică.
Această schimbare a survenit după ce medicii de familie au atras atenţia, în nenumărate rânduri, că neîmplicarea medicilor şcolari în campaniile de vaccinare ar putea conduce la creşterea numărului copiilor neimunizaţi, respectiv la apariţia unor epidemii de boli transmisibile. Medicii de familie salută iniţiativa Ministerului Sănătăţii de a readuce vaccinarea elevilor în şcoli.
Aproximativ 12.000 de elevi de clasa I, clasa a III şi clasa a VIII-a vor fi imunizaţi în unităţile de învăţământ vrâncene. Mai exact, la vârsta de 7 ani, elevii sunt imunizaţi cu vaccinul rujeolic-rubeolic-oreion; la 9 ani, ei primesc vaccinul polio inactivat împotriva poliomielitei, iar la vârsta de 14 ani ei sunt imunizaţi cu vaccinul diftero-tetanos.
Potrivit schemei naţionale de vaccinare, la 24 de ore de la naştere, bebeluşii sunt imunizaţi cu vaccinul împotriva hepatitei B, pentru ca la câteva zile ei să primească vaccinul împotriva tuberculozei, cele două imunizări fiind făcute în maternitate. Următoarele cinci vaccinuri sunt făcute de medicii de familie, după cum urmează: la 2 luni vaccinul difterie-tetanos-tuse convulsivă-poliomielita-haemophilus influenzae tip B, hepatita B; la 4 luni vaccinul difterie-tetanos-tuse convulsivă-poliomielită-haemophilus influenzae tip B; la 6 luni difterie-tetanos-tuse convulsivă-poliomielită-ha