Impresionaţi de Braşov, Sibiu, Târgovişte, fermecaţi de viaţa românească de la ţară şi dezamagiţi de Bucureşti - asfel se poate rezuma experienţa jurnaliştilor de la El País care au realizat un reportaj despre România.
"Pentru a cunoaşte bine o ţară nu trebuie să te rezumi strict la zonele turistice. În realitate, trebuie să cauţi itinerariile unde viaţa şi cultura tradiţională încă sunt înfloritoare. Din contrast se naşte cunoaşterea", aşa încep jurnaliştii de El País descrierea călătoriei lor.
"Asta am făcut în a doua jumătate a lunii iulie prin România, în timp ce această ţară de 22 de miloane de locuitori şi 238.000 de kilometri pătraţi primea fără vreo dorinţă apelul la un referendum pentru a pune capăt continuităţii preşedintelui ei, Traian Băsescu. Traseul începe în Târgovişte, vechea capitală a ţării, la o oră distanţă de Bucureşti. Este o discretă capitală de provincie, a cărei particularitate, în ochii spaniolilor, se localizează în punctul nevralgic al emigrării române către zonele noastre. Mulţi dintre imigranţii care au plecat din România şi au ajuns în Spania în ultimii ani, sunt din Târgovişte (...)."
Viaţa la ţară, existenţă ancestrală
Călătoria prin România îi aduce pe jurnalişti mai aproape de viaţa tradiţională românescă. "La periferia oraşului Târgovişte, pe un deal cu privelişti privilegiate, se găseşte mânăstirea Dealu, unde este îngropat capul principelui Mihai Viteazul, considerat un simbol al naţionalismului român. Aici, într-un loc impregnat de referinţe istorice şi spirituale, a jurat loialitate împăatul ungar Rudolf al II-lea în anul 1598."
"Periplul pe drumurile Valahiei este punctat de "viniete pitoreşti", bine cunoscute, de mici agricultori care conduc căruţe cu roţi vechi de camion, trase de cai obosiţi. Vechile câmpuri pe care Ceauşescu considera că este obligatoriu să fie cultivat porum