Agenţia de evaluare financiara Moody’s a coborât perspectiva ratingului Uniunii Europene la “negativă”, avertizând Germania, Franţa, Marea Britanie şi Olanda de riscurile pe care şi le asumă.
Cele 4 state, Germania, Franţa, Marea Britanie şi Olanda generează 45% din veniturile UE, astfel că această scădere a ratingului „Aaa” cu prespectivă „stabilă”, la perspectivă „negativă” se va reflecta în special asupra acestor mari puteri financiare. Moody’s a precizat, conform Bloomberg că “Modificarea reflectă perspectva negativă atribuită ratingurilor Aaa ale statelor membre care au contribuţii semnificative la bugetul UE.”, astfel „Situaţia de credit a acestor state membre este puternic corelată, deoarece toate sunt sunt expuse, în diferite grade, la criza datoriilor de stat din zona euro”
Conform mediafax, Moody’s a menţionat că riscul unei retrogradări a ratingului UE este generat de deteriorarea situaţiei individuale a statelor membre. Cancelarul Angela Merkel a declarat luni, 3 septembrie, că Germania trebuie să dea dovadă de solidaritate faţă de Europa şi a sugerat că guvernul de la Berlin, cel mai mare finanţator al împrumuturilor de urgenţă acordate statelor de la periferia zonei euro, ar putea accepta un rol extins, mai activ al Băncii Centrale Europene (BCE) în soluţionarea crizei datoriilor de stat.
De asemenea, preşedintele BCE Mario Draghi a afirmat că nu s-ar opune achiziţionării de pe piaţă de obligaţiuni guvernamentale cu maturitatea la trei ani ale statelor aflate în dificultate. Şefii europeni au pregătit mai multe întâlniri bilaterale pentru această săptămână, pentru discuţii pregătitoare înainte ca Draghi să-şi prezinte planul de apărarea monedei euro de turbulenţele de pe piaţa obligaţiunilor de stat. Preşedintele UE Herman Van Rompuy merge marţi la Berlin, pentru discuţii cu Merkel, în timp ce preşedintele francez Francois Hollande