Lungmetrajul de Cristian Mungiu va putea fi vizionat de români pe 25 octombrie, la cinematograful Studio din București Sursa: REUTERS
După doar două ediţii, Les Films de Cannes à Bucarest a devenit unul dintre cele mai aşteptate evenimente cinematografice ale toamnei. Întâlniri cu regizori străini premiaţi la Cannes, masterclass-uri şi proiecţii în premieră ale unor filme premiate care au rulat în prestigiosul festival – sunt câteva dintre propunerile celei de-a treia ediţii pentru iubitorii de cinema. Festivalul va avea loc între 19 şi 25 octombrie, la Cinema Studio şi Cinema Elvira Popescu din Bucureşti.
O șansă unică pentru cinefili
Peste 50 de lung și scurtmetraje se vor regăsi anul acesta în program, în jur de 15 fiind premiere naționale ale unor filme din selecția oficială pe 2012 a Festivalului de la Cannes. În cazul unora dintre ele, nedistribuite în cinematografele din România, Les Films de Cannes à Bucarest va fi o şansă unică pentru cinefili. Pe lângă titlurile străine, filme româneşti care au ajuns, de-a lungul timpului, pe ecranele Cannes-ului, şi care pot fi văzute rareori de spectatorii din România, vor fi readuse în atenţia publicului.
Festivalul a fost iniţiat în 2010 de Cristian Mungiu, cu sprijinul delegatului general al Festivalului de la Cannes, Thierry Frémaux, cu concursul Institutului Francez din Bucureşti şi cu sprijinul financiar al Centrului Naţional al Cinematografiei. Anul acesta, Les Films de Cannes à Bucarest le dă întâlnire iubitorilor de film la Meeting Point, în holul Institutului Francez. Pe toată perioada evenimentului, spectatorii vor avea ocazia să-i întâlnească pe invitaţii români şi străini, să participe la dezbateri şi să se împrietenească, în pauzele dintre proiecţii, la o cafea.
"7 Days in Havana", un fascinant portret colectiv al Havanei de astăzi, semnat de șapte dintre cei mai în vogă cineaști ai