Germania comemorează astăzi, împlinirea a 40 de ani de la atentatul de la Munchen. O ceremonie în semn de omagiu pentru victime va avea loc la ora 14.00 GMT, la locul epilogului tragic al luării de ostatici, fosta bază militară de Fürstenfeldbruck, la 25 km vest de metropola bavareză.
Pe lângă 500 de reprezentanţi ai lumii politice şi sportive, între care ministrul german de Interne, Hans-Peter Friedrich, consulatul Israelului de la Munchen a anunţat prezența a şapte supravieţuitori ai dramei şi zeci de rude ale victimelor. Sunt aşteptaţi primarul oraşului JO din 1972, crainicul stadionului şi foşti sportivi medaliaţi.
Regiunea Bavaria a prevăzut arborarea în bernă a drapelelor de pe clădirile publice, în timp ce fotografii ale celor 11 victime vor fi expuse pentru prima oară în fostul tur de control al aerodromului. Comemorările se vor încheia cu o slujbă ecumenică în prezenţa unui rabin.
La 5 septembrie 1972, activişti ai grupării "Septembrie negru" s-au infiltrat în clădirea ocupată de delegaţia olimpică israeliană la Jocurile de la Munchen. Era vremea în care Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei (OEP) recurgea la acţiuni dure - atentate, deturnări de avioane - pentru a impune cauza palestiniană pe scena internaţională.
Comandoul a ucis un sportiv şi un antrenor şi a luat ostatici alţi nouă sportivi, cerând în schimba eliberarea a 232 de palestinieni.
Esther Roth-Shachamorov avea atunci 20 de ani şi era ultima speranţă a Israelului pentru o medalie la Jocurile Olimpice, aflate la final. Ea ratase calificarea în finală la 100 metri şi toate speranţele erau îndreptate spre proba de 100 metri garduri. "Eram în top. Niciun israelian nu reuşise să meargă atât de departe şi eram pe cale să fac o mare surpriză. Eram ca un cal nărăvaş", povesteşte Esther, în prezent profesoară de educaţie fizică la Ramat HaSharon.