Concursul Național de Vinuri „Strugurele de Aur”, desfășurat pe 3 și 4 septembrie, s-a încheiat. Astfel, după două zile în care și-au folosit simțurile la maxim, degustătorii profesioniști au acordat premiile: 64 de medalii, dintre care 10 pentru vinurile companiei “Jidvei”. Rezultatele concursului au fost prezentate de reprezentantele Asociației Degustătorilor Autorizați din România (ADAR), Delia Stătescu și Rodica Părău, alături de președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel.
Juriul a analizat 162 de probe de vinuri albe, rosé, roșii și spumante, trimise de 27 de producători din România. În prima zi, luni, probele de vin au fost testate de două comisii de jurizare, alcătuite din degustători profesioniști, membri ADAR. Comisia 1 a fost formată din președintele ADAR, Dan Boboc, Delia Stătescu, Cristina Tana, Florian Dănoaie și Dorel Popa. Din comisia 2 au făcut parte Diana Pavelescu, Rodica Părău, Florin Dănoaie, Traian Petrea și Sorin Burnete. Marți, juriul a fost compus dintr-o singură comisie, din care au făcut parte Delia Stătescu, Rodica Părău, Florion Dănoaie, Traian Petrea și Dorel Popa.
„Noi considerăm că ne-am făcut datoria așa cum știm să ne-o facem de obicei și că am jurizat corect aceste vinuri și nu avem decât să mulțumim organizatorilor, că au avut încredere în noi și că ne-au chemat și anul acesta să jurizăm concursul Strugurele de Aur”, a declarat Delia Stătescu.
În total, au fost jurizate 102 vinuri albe, din care 3 spumante și 9 vinuri de colecție, 10 vinuri rosé și 50 de vinuri roșii. Cel mai vechi vin prezentat a fost din colecția cramei Cotnari, o Grasă din 1979.
Potrivit regulamentului, 40% dintre vinuri au fost medaliate, acordându-se 64 de medalii, dintre care 42 de aur și 22 de argint. Comisiile au decis să acorde medalia de aur începând cu nota 89, iar cele de argint au fost acordate până la 40% din numărul