Nici diploma de Bacalaureat profesional şi nici cea de Bacalaureat naţional nu deschid uşa pe piaţa muncii. Patronii vor absolvenţi calificaţi pe care actualele şcoli nu îi pregătesc.
Examenul de Bac ar putea fi unul diferenţiat din acest an şcolar, după ce un act normativ în acest sens a fost aprobat, ieri, de către membrii Comisiei de învăţământ din Senat. „Am adoptat ordonanţa în unanimitate, dar cu unele mici modificări. Bacul profesional va putea fi luat cu nota 6 şi nu cu nota 5, aşa cum era prevăzut iniţial.
Examenul va putea fi susţinut şi de generaţiile care au picat până acum", a declarat preşedintele Comisiei de învăţământ, Mihail Hărdău.
Actul normativ va intra în dezbaterea plenului Senatului, for decizional, cel mai probabil, în şedinţa de luni, 10 septembrie. În cazul în care va fi adoptat, elevii vor putea hotărî în acest an cu ce fel de diplomă îşi vor finaliza studiile liceale. Absolvenţii care optează pentru Bacul profesional vor da probe de competenţe identice cu cele din formula actuală a examenului de maturitate. Ei vor susţine, însă, un proiect şi o probă practică, precum şi un examen scris la educaţia antreprenorială.
Examen diferenţiat şi în alte ţări
Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei, cea care a propus Bacul profesional a declarat că introducerea acestui tip de examen este un lucru benefic pentru tinerii care au înclinaţii către o anumită meserie: „Această diplomă le conferă celor care merg spre piaţa muncii o finalitate a liceului şi le atestă competenţele".
Ministrul a precizat că modelul Bacalaureatului profesional există în foarte multe ţări, printre care Anglia, Franţa şi Germania. „Examenul acesta nu schimbă conţinutul programei pe care ei au parcurs-o pe timpul anilor de liceu. Ca urmare, nu venim prin această formă de examen cu elemente în plus, pe care elevii nu le-au făcut