În urmă cu trei ani, una din aeronavele de lux ale magnatului Ion Ţiriac, având la bord 10 dintre participanţii la vestita vânătoare de la Balc, a părăsit pista de aterizare şi, după ce s-a târât pe câmp, s-a oprit într-un canal colector.
Pasagerii şi echipajul au scăpat teferi, dar aparatul a ajuns o epavă care zace şi acum lângă un gard al Aaeroportului. Condiţiile meteo nefavorabile, o eroare umană ori o defecţiune tehnică? Sunt întrebările la care au căutat răspunsul procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea, care au anchetat cauzele accidentului. BIHOREANUL a studiat dosarul întocmit de aceştia şi vă prezintă, în exclusivitate, concluziile anchetatorilor: piloţii lui Ţiriac au scos avionul în decor pentru a evita o catastrofă, chiar dacă vina aterizării ratate tot lor li se datorează...
Aeronavă în decor
Pe 16 ianuarie 2009, Aeronava Galaxy Gulfstream 200 aparţinând companiei Ţiriac Air efectua o cursă privată pe ruta Otopeni-Oradea. La bord se afla Ion Ion Ţiriac (foto), fiul magnatului Ion Ţiriac, omul de afaceri Elan Swartzenberg, plus alţi 8 prieteni ai acestora, toţi participanţi la tradiţionala vânătoare de mistreţi de la Balc.
Comandantul avionului, Cătălin Bogdan Milea, şi copilotul Ioan Robert Zomoniţă trebuia să aducă avionul la sol la ora 15.15. Au ratat, însă, aterizarea. Aparatul a ieşit în decor, a rupt gardul ce împrejmuia Aeroportul şi s-a oprit la 420 de metri de capătul pistei, peste un canal colector din apropiere, adânc de 1,5 metri şi lat de 5.
În urma impactului cu gardul metalic, antenele staţiei radio de pe fuselaj s-au rupt, iar comunicarea piloţilor cu turnul de control a fost întreruptă. Colac peste pupăză, din cauza ceţii, aeronava nici nu se vedea din turnul de control. Ca urmare, după mai multe apeluri rămase fără răspuns din partea echipajului, personalul Aeroportului a declanşat proced