Fostul rector al UBB, Andrei Marga, candidatul susţinut de USL la conducerea Institutului Cultural Român(ICR) pentru locul rămas vacant prin demisia lui H.R.Patapievici, a luat în perioada în care a condus Universitatea Babeş-Bolyai mai multe decizii care au influenţat mersul culturii din Cluj, pe termen lung. OradeCluj.ro a făcut o sinteză a ultimilor patru ani de mandat din cei 15 în care Andrei Marga a condus efectiv UBB, ca rector.
Cea mai dureroasă decizie a sa a fost întreruperea, în vara lui 2002, a colaborării cu Filarmonica de Stat “Transilvania”, ale cărei concerte aveau loc de 50 de ani în sala Casei Universitarilor, de pe strada Emanuel de Martonne nr.1. Andrei Marga a decis evacuarea Filarmonicii, transformând clădirea în sediu pentru Consiliul Academic – un organism al cărui prim-preşedinte a fost chiar el, în perioada rectoratului lui Nicolae Bocşan.
Decizia sa a lăsat Filarmonica fără sediu, aceasta concertând în diverse locuri, cu acustică proastă, timp de 10 ani. Municipalitatea nu a reuşit până acum să construiască o sală de concerte, iar în 2012, noul rector al UBB, Ioan Aurel Pop a anunţat că Filarmonica poate reveni în locaţia tradiţională de la Casa Universitarilor.
Multe dintre luările de poziţie din ultimele luni în care a condus Ministerul de Externe (reorientarea către Est) şi care i-au atras critici virulente, se regăsesc în deciziile şi proiectele publicate în Buletinul Informativ al UBB, în mandatul încheiat în martie 2012. De-a lungul celor 4 ani, Andrei Marga a înfiinţat zeci de comisii şi consilii, precum şi institute de cooperare internaţională cu ţări din Orientul îndepărtat, Rusia şi America Latină.
În 2008, prima lună de la revenirea sa în funcţie, după alegerile din 30 decembrie 2007, Andrei Marga a instituit un „Regulament privind acordarea de premii pentru cele mai valoroase cărţi, lucrări şi brevete de