Euro şi-a pierdut strălucirea printre vecinii României, Bulgaria îngheţând pe termen nelimitat planurile de adoptare a monedei ca răspuns la deteriorarea condiţiilor economice şi la agravarea crizei din zona euro, iar Polonia anunţând că nu va intra în uniunea monetară până când problemele de aici nu-şi găsesc rezolvare.
În Ungaria, ministrul economiei a atenţionat că ţara sa ar trebui să evite adoptarea euro timp de două decenii şi să-şi întărească economia după modelul propriu.
Premierul Boiko Borisov şi ministrul finanţelor Simeon Djankov au declarat că decizia de a suspenda planurile de aderare la zona euro, un vechi obiectiv pe termen lung al mai multor guvernări de la Sofia, este o consecinţă a deteriorării condiţiilor economice şi incertitudinilor legate de viitorul blocului monetar, alături de schimbarea "decisivă" a opiniei publice din ţară privind adoptarea euro la începutul celui de-al treilea an de austeritate, scrie The Wall Street Journal. Oficialii au subliniat că aderarea la uniunea monetară nu ar mai aduce vreun beneficiu, ci numai costuri.
"Direcţia s-a schimbat în strategia noastră, dar şi în rândul publicului. În prezent, nu văd niciun beneficiu al intrării în zona euro, ci numai costuri. Publicul este îndreptăţit să ştie cine ar avea de salvat pe cine după ce aderăm. Este prea riscant pentru noi şi, în plus, nu este sigur care sunt regulile şi cum vor sta lucrurile peste un an sau doi", a afirmat Djankov.
Borisov crede că temerile guvernului bulgar au fost accentuate de divergenţele tot mai profunde dintre liderii europeni. Unii dintre aceştia susţin eforturile Germaniei de a prioritiza disciplina fiscală în defavoarea creşterii econmice, iar alţii, în principal cei ai ţărilor compleşite de criză, doresc o politică mai expansionistă.
"Sunt sigur că vom asista la o adâncire a divergenţelor din Europa, deoarece multe