Un oras italian antic, ce a disparut dupa abandonarea sa, in urma cu 1500 de ani, si este in prezent ingropat, a fost cartografiat pentru prima data de oamenii de stiinta.
Trama stradala dezvaluie ca localitatea Interamna Lirenas avea un teatru, o piata si alte cladiri importante. Interamna Lirenas se afla in valea Liri din Lazio, scrie Independent.
Studiul contrazice opiniile potrivit carora localitatea, o colonie romana din secolul IV inaintea erei noastre, aflata la 80 de kilometri de Roma, era un orasel inapoiat si izolat.
Martin Millett, profesor de arheologie clasica la Universitatea Cambridge, sustine ca trama stradala completa arata ca Interamna Lirenas era un centru urban infloritor.
"Arata ca este un loc plin de viata si aglomerat, chiar daca multi cercetatori considera ca era izolat si stagna. Am condus cercetari si in zona rurala inconjuratoare, ceea ce completeaza imaginea, deoarece arata ca terenurile agricole inconjuratoare erau infloritoare", explica acesta.
Dupa ce a fost abandonat, in jurul anului 500 era noastra, orasul a fost jefuit de cautatorii de materiale de constructie si, in timp, ramasitele sale s-au pierdut complet. In prezent, pe locul fostului oras se afla o bucata de teren agricol neintrerupta, fara ramasite arheologice vizibile.
Arheologii stiau de prezenta localitatii aici, insa nu au facut niciodata sapaturi. Au reusit sa cartografieze intreaga localitate, intinsa pe 25 de hectare, cu ajutorul unor metode geofizice speciale.
Imaginile astfel rezultate fac parte dintr-un proiect inceput in 2010 care are ca scop intelegerea a ceea ce s-a intamplat in orasele stabilite de romani drept colonii dupa cucerirea Italiei.
Echipa de la Cambridge incepe acum un proiect de cinci ani, cu intentia de a face sapaturi la situl arheologic.
@N_P