Site-urile mai multor publicaţii cu pretenţii de quality din ambele state româneşti au reuşit să se facă de râs cu o ştire preluată de pe net: peştii mutanţi de la Cernobîl care pot să înghită un scafandru au migrat 10.000 de kilometri.
Din fericire, unii români nu sunt atât de dobitoci şi lipsiţi de cea mai elementară cultură generală. Autorii şi publicaţiile respective au fost taxaţi crunt de cititorii care, după ce au crescut cu TeleEnciclopedia, preferă acum multele canale gen Discovery, National Geographic şi ViaSat. Bineînţeles, mulţi dintre cei care nu au luat BAC-ul în ultimii ani s-ar putea să considere că e o ştire “Tare de tot, frate. Mâncaţias, a-i văzut câ-t de mari era peşti ăia!”
Pe scurt, publicaţiile respective, pe care nu o să le nominalizăm, din respect pentru alţi jurnalişti respectabili care lucrează acolo, au dat drept ştire de senzaţie una dintre cele mai mari gogoriţe din ultima vreme. Mai precis, din cauza radiaţiilor de la Cernobîl, peştii din zonă au ajuns la dimensiuni gigantice (200 de kilograme) şi au migrat 10.000 de kilometri, până în apropierea coastelor statului american Florida. În ajutorul afirmaţiilor de tot râsul, pseudo-jurnaliştii respectivi publicau aceleaşi două filme.
Numai că, în primul filmuleţ, apar nişte peşti care trăiesc doar în oceane, cunoscuţi şi sub numele de bibani de epavă. Ajung la 2 metri lungime şi peste 200 de kilograme (Epinephelus aeneus – White grouper), până la 400 kg în cazul Epinephelus itajara” (goliath grouper). În cel de-al doilea, sunt crapi comuni şi somni, din apropiere de Pripiat, cea mai afectată localitate de accidentul de la Cernobîl. Nu au nici o legătură unii cu alţii. Crapul şi somnul de apă dulce nu pot să trăiască în mări şi oceane, din cauza salinităţii. Se învaţă la biologie, dar asta nu contează pentru indivizii care au dat drumul la ştire.
În ceea ce priveşte