Între 14 septembrie şi 14 octombrie, la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti va fi deschisă cea de-a patra expoziţie din ciclul „Muzeul Copilăriei", „Descoperirea lumii, acasă şi la şcoală".
Expoziţia poate fi vizitată în Sala Irina Nicolau şi are ca teme curiozitatea specifică vârstei copilăriei şi modalităţile prin care cei mici descoperă lumea din jurul lor. Comunicarea permenantă este cea mai frecventă formă de învăţare la vârste fragede, iar rolul părinţilor în acest proces este esenţial, susţin organizatorii.
„Se spune că, încă din prima zi de viaţă, începem să murim câte puţin. E posibil, dar în copilărie, curiozitatea este cea care salvează. Din această perspectivă, cei care hrănesc foamea de descoperiri a copilului sunt părinţii şi şcoala mică. În acest fel, ei devin responsabili de performanţele viitorului adult şi, totodată, mult mai important, de păstrarea pe perioade cât mai lungi a stării proaspete de interogaţie", se arată într-un comunicat de presă.
Muzeul virtual al Copilăriei face parte din proiectul european „Copilăria. Rămăşiţe şi patrimoniu", coordonat de Muzeul Ţăranului Român şi programat să se desfăşoare timp de doi ani. Proiectul a fost lansat pe 1 iunie, anul trecut.
Prima expoziţie prezentată în cadrul proiectului a fost „Ivirea. Dinspre duhuri spre Duh" (14 martie - 15 aprilie 2012), cu un parcurs pornind de la întrebarea „De unde vin copiii?" până la ce se petrece cu ei după moarte, de la practici magice de întâmpinare şi menire până la ceremonia botezului, de la căutări incitante - cum ar fi cea a unui echivalent rural al biberonului - până la descoperiri nesperate - cum ar fi vechi mărturii de botez boieresc-urbane.
Cea de-a doua expoziţie - „Lumea mică a celui mic" (3 mai - 3 iunie 2012) - prezenta cele şase praguri pe care le presupunea această lume a celui mic, la sat, dar pe care - susţin organizatorii -