Un bărbat de 80 de ani din Grecia a murit, autorităţile suspectând că bătrânul a dezvoltat aşa numita febră dengue, contractată într-un sat din vestul ţării, relatează BBC.
Bărbatul a murit la spital, la sfârşitul lunii august, iar acum medicii fac o serie de analize şi altor oameni din comunitatea respectivă, precum şi membrilor familiei decedatului, pentru a vedea dacă maladia s-a răspândit.
Deşi în sângele bărbatului s-au găsit urme ale virusului West Nile, medicii cred că ese vorba de fapt despre febră dengue, din cauza complicaţiilor ulterioare infectării, această maladie (asemănătoare, ca manifestări, cu cea provocată de West Nile) fiind mai violentă. În plus, bărbatului i s-a descoperit şi o infecţie, dar şi un număr scăzut de trombocite în sânge.
“Posibil să fie un caz izolat, dar vrem să ne asigurăm că nu sunt şi alte cazuri. Trebuie tratată cu seriozitate această situaţie. (...) Avem de a face cu o maladie cu care nu ne-am mai întâlnit de mai multe decenii”, spune Sotirios Tsiodras, doctor în cadrul Centrului Grecesc pentru Depistarea şi Prevenirea Bolilor.
Febra dengue este provocată de un virus transmis de ţânţarii din specia Aedes. După aproximativ două zile de incubaţie (perioadă de sănătate aparentă, de la contactul cu virsului până la manifestarea clinică a bolii), simptomele constau în febră foarte mare, dureri ale articulaţiilor şi de cap, precum şi pete roşii pe piele.
Nu există tratament specific împotriva acesti boli iar mortalitatea atinge 50%. Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că în fiecare an, la nivel mondial, între 50 şi 100 de milioane de persoane sunt infectate.
În 2010, astfel de cazuri au fost raportate în Croaţia şi Franţa, răspândirea maladiei pe teritoriul Europei fiind atribuită călătorilor şi migranţilor.
În Grecia, ultimul caz de contaminare cu febra dengue s-a înregistrat în