Arheologii sibieni din cadrul Muzeului Naţional Brukenthal au făcut o descoperire istorică pe şantierul autostrăzii Orăştie-Sibiu. Specialiştii de la Sibiu susţin că au descoperit pe tronsonul IV, în cadrul sitului arheologic de la Cristian, cea mai veche fortificaţie din România.
„Este pentru prima dată când avem motivele şi argumentele clare de a arăta existenţa unei fortificaţii intenţionate”, spune Sabin Adrian Luca, directorul Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu.
Săpăturile au început pe 15 noiembrie anul trecut şi s-au încheiat în acest an, pe 1 martie. Arheologii au lucrat inclusiv la temperaturi de minus 25 de grade, şi spun că au dezvelit doar o parte din fortificaţie, aproximativ 150 de metri pe sistem defensiv, porţiunea pe care s-a săpat fiind de aproximativ 400 de metri.
GALERIE FOTO Arheologii sibieni susţin că au descoperit cea mai veche aşezare neolitică din România
„Este o împrejmuire intenţionată a unei zone de locuit, dar o împrejmuire făcută cu elemente extrem de puternice, adică o palisadă cu stâlpi masivi între care se împleteau alte elemente de lemn masiv, care are porţi de intrare, care are drumuri, palisadă dublă pe care mai apoi se circula. Această împrejmuire se poate data la sfârşitul fazei a treia a culturii Starcevo Criş, în anul 5.400 înainte de Hristos”, a adăugat Sabin Adrian Luca.
CLICK PE POZE PENTRU GALERIE FOTO
Nu este prima descoperire importantă făcută de specialiştii sibieni în situl arheologic de la Cristian. Tot aici, au fost descoperite o colecţie de vase de lut despre care arheologii sibieni spun că este „cea mai mare colecţie de vase din perioada neoliticului din Europa”, schelete umane şi bordeie de locuit din perioada neolitică.