Germania aduce un omagiu, miercuri, celor 11 sportivi israelieni ucisi in 1972 in cadrul unei operatiuni de luare de ostatici pusa la cale de un comando palestinian la Jocurile Olimpice de la Munchen.
Comemorarea, care se desfasoara la 40 de ani de la evenimente, are loc in prezenta liderilor politici, a supravietuitorilor atacurilor si a apropiatilor victimelor.
La 5 septembrie 1972, in zori, in timp ce sportivii dormeau, opt membri ai organizatiei palestiniene Septembrie Negru au patruns intr-unul dintre apartamentele ocupate de delegatia israeliana in satul olimpic. Au ucis doi sportivi israelieni si au luat ostatici alti noua, sperand ca vor putea sa-i dea la schimb cu 232 de detinuti palestinieni.
Dupa ce au luat in calcul diverse scenarii in vederea eliberarii ostaticilor, autoritatile germane au pus la dispozitia teroristilor un autobuz, pentru a-i transfera, impreuna cu ostaticii lor, la bordul a doua elicoptere care ar fi trebuit sa-i transporte la baza militara Fürstenfeldbruck a NATO.
Interventia echipelor de securitate germane la baza militara Fürstenfeldbruck, situata la circa 30 de kilometri vest de Munchen, s-a soldat cu un fiasco. Cei noua ostatici au murit in timpul operatiunii, dar si un politist vest-german. Cinci dintre cei opt autori ai luarii de ostatici au fost impuscati, iar ceilalti trei capturati.
La 40 de ani de la tragedie, ceremonia de comemorare a inceput la orele 14:00 GMT pe aceeasi baza militara bavareza, in prezenta a 500 de reprezentanti ai lumii politice si sportive, printre care s-au numarat si ministrul german de Interne, Hans-Peter Friedrich si vicemierul israelian Silvan Shalom. Sase supravietuitori ai dramei si 11 rude ale victimelor s-au aflat printre invitatii la aceste ceremonii.
Intr-un documentar intitulat "A unsprezecea zi', care urmeaza sa fie difuzat mie