Celibatul devine tot mai popular în întreaga lume. Să fie de rău?
Protagonistele dependente de Prada și Gucci din „Totul despre sex“, serial american popular care descria viața unor femei mature și singure din New York, sunt departe de a reprezenta modele de viață pentru tinerele din Orientul Mijlociu. Acțiunea celui de-al doilea scurtmetraj din seria omonimă se desfășura la Abu Dhabi, însă autoritățile nu le-au permis producătorilor nici să filmeze, nici să proiecteze filmul în emirat.
Totuși, se pare că stilul de viață solitar a început să prindă până și în Golf. Potrivit ultimelor statistici, 60% din femeile de peste 30 de ani din Emiratele Arabe sunt necăsătorite, față de ponderea de doar 20% înregistrată în 1995 - tendință „extrem de îngrijorătoare“, după spusele unui purtător de cuvânt al guvernului, Said al-Kitbi. Probabil că nu l-ar consola să afle că tendința aceasta face parte dintr-un trend global. Că numărul celibatarilor crește în mai toată lumea. Și că, potrivit firmei de cercetare Euromonitor, până în 2020 ne putem aștepta ca numărul persoanelor singure de pe planetă să crească cu 20%, respectiv cu 48 de milioane.
Cel mai „afectat“ este bogatul Occident, unde acest fenomen a devenit evident de decenii bune. Așa se face că jumătate din adulții americani sunt necăsătoriți, în creștere pronunțată de la circa 22%, câți se înregistrau în 1950. De asemenea, 15% din americani locuiesc singuri, față de doar 4%, în trecut.
Cifrele cresc peste tot în lume, inclusiv în piețele emergente, iar obiceiurile de consum evoluează odată cu aceste transformări. În Brazilia, vânzările anuale de alimente gata-preparate (preferatele celibatarilor) au crescut cu peste 200% în doar cinci ani, ajungând la 1,2 miliarde de dolari; iar vânzările de supe la plic s-au triplat.
Chiar dacă vorbim de un fenomen global, cauzele acestuia sunt diferite în diver