De la 1 septembrie, posturile comunale de poliţie au fost reînfiinţate. Unii oameni sunt mai liniştiţi cu poliţia-n „curte“, alţii zic că va fi tot la fel, fiindcă sunt alte legi ce domină societatea noastră. La poliţie, şefii de post şi agenţii aşteaptă să-şi (re)vadă comunitatea din care făcuseră parte până să fie mutaţi sau să se integreze în cea în care lucrează, mai nou.
Căldura încă domoală a dimineţii a reuşit să scoată la plimbare câţiva locuitori din comuna Podari. Pe la ora 10.00, o femeie se plimbă pe uliţă cu o plasă în mână. Priveşte reticentă şi, când aude despre ce e vorba, răspunde imediat: „Ori că e, ori că nu e, e acelaşi lucru. Reclamaţiile care se fac se aruncă la coşul de gunoi“, a spus doamna scundă cu părul alb, îmbrăcată într-o rochiţă neagră cu flori.
Unii nici nu ştiau că s-au reînfiinţat aceste secţii. Elisabeta Cojocaru de 64 de ani umple un bidon cu apă la ţâşnitoarea din faţa casei. „Ideea e bună... Dacă nu era nimeni aici, du-te, un’ te duci? Numai la Bucovăţ, că acolo erau“. Doamna cu basma pe cap recunoaşte că n-a avut probleme de nici un fel cu poliţia şi nici n-a fost nevoie s-o cheme vreodată. Şi nici nu cunoaşte pe nimeni care să fi avut. E norocoasă.
O bunică a ieşit la plimbare cu nepoţica ei. Din căruciorul albastru cu alb se văd ieşite o mânuţă şi un picior de sub o păturică tomnatică. „N-am avut probleme“, spune Nicoliţa Tudor de 64 de ani, liniştită, în timp ce priveşte bebeluşul. „Avem şi camere video şi nu prea mai au hoţii curaj“. Într-adevăr, comuna Podari este supravegheată video. Asta ne spun şi pancartele înfipte în pământ, unele dărâmate, altele nu.
Din cărucior sau din căruţă, poliţia e bine(re)venită
Viorel Popescu de 45 de ani, umblă grăbit pe o stradă din Podari cu nişte facturi. El locuieşte în Craiova, dar îi pasă de siguranţa părinţilor săi, care încă locuiesc aici. „E bine să f