Ungaria, Polonia şi Bulgaria nu mai vor în zona euro. În schimb, România se aruncă cu capul înainte, având drept obiectiv trasat de Traian Băsescu anul 2015.
Bulgaria renunţă la zona euro: “Decizia Bulgariei de a-şi amâna planurile privind aderarea la zona euro este o lecţie valoroasă pentru eurosceptici”, comentează publicaţia americană The Wall Street Journal. “În prezent, nu văd niciun avantaj referitor la eventuala aderare la zona euro, doar costuri”, a declarat ministrul bulgar al finanţelor, Simeon Diankov, transmite Rador. Poziţia Sofiei reflectă evoluţiile recente din Europa, ai cărei lideri au folosit criza drept motiv pentru a lăsa deoparte acordurile care stau la baza uniunii monetare. În ciuda acestor lucruri, Bulgaria şi-a menţinut cursul fix al monedei naţionale, leva, comparativ cu euro, prin introducerea Consiliului monetar în anul 1997, datorită căruia salariul real a crescut cu 1000% de atunci. Consiliul monetar a obligat guvernul să controleze cheltuielile, deoarece Banca Centrală nu poate tipări bani la discreţie pentru a sprijini cheltuielile guvernamentale, remarcă publicaţia.
“Bulgaria nu numai că îndeplineşte criteriile de la Maastricht pentru adoptarea euro, dar este şi una dintre ţările cu cea mai mică datorie publică, sub 20% din PIB. Statele care au semnat Tratatul de la Maastricht au convenit constrângeri fiscale asemănătoare, pe care, însă, le-au pierdut din vedere pe parcurs. Adoptând o rată de curs fixă, Bulgaria a eliminat acest pericol. Publicaţia citează opinia economistului prof. Steve Hanke, artizanul Consiliului monetar din Bulgaria şi alte state, care a recomandat Sofiei de mult timp să se menţină în afara zonei euro.
Poporul polonez nu are nevoie de riscurile crizei zonei euro
Ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski, a declarat, într-un interviu publicat luni de cotidianul germ