François Hollande şi Mario Monti au invitat marţi liderii europeni ca la următorul Consiliu European din octombrie să ia deciziile necesare pentru o rezolvare pe termen lung a crizei din zona euro. Această rezolvare ar trebui să includă scăderea dobânzilor la care se împrumută statele.
În zorii unei toamne cruciale pentru moneda unică, ce se traduce printr-un balet diplomatic în aşteptarea unei serii de decizii, în special cea a Băncii Centrale Europene, preşedintele francez şi cel al Consiliului italian de Miniştri au cerut şi seriozitate bugetară, pentru a recâştiga încrederea pieţelor. "La Consiliul European de pe 18 şi 19 octombrie trebuie să găsim soluţii pentru Grecia şi Spania, să trecem la cea de-a treia etapă a uniunii bancare şi la aprofundarea uniunii economice şi monetare", au declarat cei doi, după un dejun la vila Madame.
Liderii celei de-a doua şi a treia economii din UE consideră că lucrurile evoluează într-un sens bun de câteva luni, dar cer instituţiilor UE, începând cu BCE, să liniştească pieţele. BCE trebuie să-şi anunţe joi politica monetară, iar săptămâna viitoare, Curtea Constituţională din Germania trebuie să se pronunţe asupra legalităţii fondurilor de salvare europene.
Europenii aşteaptă până la finele lunii şi raportul Troicii (FMI-Comisia Europeană-BCE) asupra planului de salvare a Greciei.
La acest capitol, François Hollande şi-a reînnoit încurajările pentru Atena: "Dacă raportul Troicii va fi bun, atunci, fără a fi nevoie de fonduri suplimentare, trebuie aplicat planul de redresare, iar Grecia trebuie păstrată în zona euro".
După ce s-a întâlnit cu Angela Merkel la Berlin, cu premierul grec, Antonis Samaras la Paris, cu Mariano Rajoy la Madrid şi Mario Monti la Roma, preşedintele francez îl va primi miercuri la Elysée pe preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, apoi se va vedea joi cu Davi