Tbilisi este una dintre cele mai sigure capitale din Europa, potrivit Comisiei Europene, iar in prezent increderea gruzinilor in politie este de 87%, spre deosebire de 5% cat era in 2005. Asta dupa ce Georgia, stat ex-sovietic, a aplicat inca din 2004 o reforma dura la nivelul Politiei: a dat afara 30.000 de politisti, aproape intreg efectivul fortelor de ordine, a recrutat si a antrenat tineri in loc, i-a dotat cu tehnica noua si le-a marit substantial salariile. In plus, coruptia si mita sunt sanctionate drastic. Intre timp, in Romania, autoritatile nu pot gestiona securitatea nici la Aeroportul Otopeni, prima poarta de intrare in tara si granita care ar fi deschisa prima in cazul unei integrari partiale in Schengen - fapt dovedit de cazul uciderii turistei japoneze. O crima ce putea fi evitata daca politistii nu ofereau protectie interlopilor care agata clientii.
Sorin Ionita scria, intr-un articol publicat pe 4 septembrie pe Contributors.ro, despre cum "mafia interlopilor din aeroport (n.r. Otopeni) e mai tare decat Politia, SRI" si cum rezista de ani de zile in ciuda sesizarilor sau incidentelor raportate. Ba mai mult, aminteste si de faptul ca zona nu a fost "curatata" nici dupa ce un fost ministru al transporturilor a fost "agatat" de piratii de la aeroport.
Crima de la Otopeni sau cum imi datoreaza mie 50 de euro comisarul sef Rosoaga "La un moment dat l-au luat cu "mister, mister" pe Radu Berceanu, cand era ministru, ca era cu spatele si nu l-au recunoscut. Omul s-a ofuscat si a strigat cu glas mare ca gata, termina cu tigania de la Otopeni. Lucru care s-a si intamplat - o saptamana, dupa care lucrurile au revenit la normal, semn ca atata poate la noi un membru al guvernului, iar mai mult nu. Dupa o saptamana, spaga bate ordinul, fie el si de ministru", scria Sorin Ionita.
Uciderea tinerei japonezei si combinatorii de pe Aeroportul Otope