Garda Cetății, una dintre atracțiile orașului Alba Iulia, a iscat o serie de controverse între reprezentanții administrației locale și firma “Grup Corint”, cea care deține în momentul de față concesiunea unei bune părți din Cetatea Alba Carolina. În luna iulie, firma lui Dan Sabău a solicitat Consiliului Local sprijin financiar pentru spectacolul de schimbare a Gărzii, care se desfăşoară pe traseul de sud şi pe cel al Porților III și IV ale Cetății. Adică exact pe unde firma respectivă este singura deținătoare a unui punct de informare turistică și a trei terase. Deocamdată, cererea “Grup Corint” se află în stand-by, pentru că nu s-a convenit asupra unor puncte comune care să permită luarea unei decizii. Firma nu a specificat cu exactitate pentru ce anume vrea subvenție de bani publici de la Primărie: pentru spectacolul schimbării gărzii sau pentru întreținerea întregii gărzi, ale cărei efective sunt dispuse mai mult pe terenul concesiunii Traseul Celor Trei Fortificații, soldații austrieci fiind de gardă inclusiv pe holurile Hotelului Medieval, care se află în proprietatea “Grup Corint”.
Garda Cetății este compusă din trei corpuri cu un total de 50 de soldați conduși de doi comandanți. Majoritatea punctelor de gardă sunt poziționate pe terenul concesiunii făcute de “Grup Corint”: Traseul celor 3 Fortificații, concesionat pe 49 de ani, cu o redevență lunară de 800 euro pentru 14 hectare din interiorul Cetății Alba Carolina. La intrarea în zona Traseului, vizitatorii plătesc o taxă de 5 lei.
În ceea ce privește acordarea de fonduri din bugetul local pentru schimbarea Gărzii, părerile sunt împărțite. Pe de o parte, firma “Grup Corint” susține că prin cheltuiala proprie necesară spectacolului (salarii, uniforme, arme, cai și altele), se aduce un mare beneficiu turistic orașului, drept pentru care ar fi de bun simț să participe și administrația locală la r