Volumul productiei de mobila din Romania ar putea creste in acest an cu 5-7% comparativ cu anul trecut, cand a avut o valoare estimata la 1,8 miliarde de euro, a declarat miercuri Mihai Toma, secretarul general al Asociatiei Clubul Roman de Mobila (ACRM).
Cresterea se bazeaza in principal pe cresterea exporturilor, dupa ce in ultimii ani consumul intern a scazut considerabil.
Potrivit lui Toma, din productia de anul trecut, 75% a mers la export.
Cel mai bine merge la export mobilierul din lemn masiv. "Traditional, Romania este in general un producator si exportator de lemn masiv", a subliniat Mihai Toma.
"Criza economica din 2008-2009 a afectat foarte mult productia de mobilier. Consumul de pe piata locala a scazut foarte mult. Drastic au scazut si importurile. Insa, se pare ca anul acesta o sa avem o crestere de circa 5-7% fata de cifrele de anul trecut", a precizat oficialul ACRM.
Conform acestuia, in momentul de fata exista doua segmente foarte importante in ceea ce inseamna productia de mobilier: pe de-o parte sunt marii producatori, cei mare in general vand catre export, iar pe de alta parte sunt micii producatori.
A doua categorie a fost cea mai afectata de criza.
"Dupa anii '90, in Romani au aparut foarte multe firme producatoare de mobilier. In prezent sunt peste 2.000 de firme inregistrate in Romania ca producatori de mobilier si ne referim aici in principal la mobilierul cunoscut ca fiind mobilier pe comanda. Acest segment a suferit extrem de mult din cauza crizei economice", a mentionat Mihai Toma.
El a adaugat ca au fost multe firme care s-au inchis in perioada 2008-2009, in timp ce alte multe companii au intrat in procese de reorganizare.
De asemenea, femeia de afaceri Camelia Sucu, proprietara firmei Class-Mob, care opereaza brandul de mobilier si decora