Aderarea României la spaţiul Schengen ar fi trebuit să aibă loc, parţial, în luna septembrie, prin deschiderea frontierelor aeriene şi maritime, apoi integral, la 1 ianuarie 2013, cu frontiera terestră. Această soluţie fusese propusă de Germania şi de Franţa, iar Olanda aştepta doar un raport pe Justiţie pozitiv pentru România, în luna iulie. Lucrurile s-au schimbat însă radical începând cu luna iunie, când USL a declanşat procedurile de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu. Acum, România speră să adere la Schengen în cel mai bun caz în perioada martie-iunie 2013, după cum a arătat în exclusivitate gândul.
La negocierile pentru aderarea la spaţiul Schengen au participat în principal reprezentanţii Ministerului Administraţiei şi Internelor, dar şi cei ai Ministerului Afacerilor Externe şi ai Preşedinţiei. Investiţiile pentru aplicarea condiţiilor tehnice şi de resurse umane la standardele Schengen au costat peste un miliard de euro. Banii au fost primiţi în mare parte de la UE, însă costurile de întreţinere sunt suportate de statul român.
Miniştrii de Interne în responsabilitatea cărora a intrat negocierea şi aplicarea acquis-ului comunitar privind Acordul Schengen au făcut parte din toate partidele politice româneşti: Vasile Blaga (PDL, 2004-2007, apoi 2009-2010), Cristian David (PNL, 2007-2008), Gabriel Oprea (PSD, actualmente UNPR, 2008), Liviu Dragnea şi Dan Nica (PSD, 2009), Traian Igaş (PDL, 2010-2012), Gabriel Berca (PDL, 2012), apoi Ioan Rus şi Mircea Duşa (PSD, 2012).
Gândul a stat astăzi de vorbă cu foştii miniştri de Interne ai PDL, pentru a afla cine consideră ei că sunt vinovaţii pentru faptul că România nu a intrat încă în spaţiul Schengen. Vasile Blaga, Traian Igaş şi Gabriel Berca au împărţit lucrurile pe două planuri: mai întâi extern, Olanda a introdus o nouă regulă în timpul jocului - condiţionalitatea unui raport pe Justiţi