Preţurile la alimentele de bază s-ar putea dubla în următorii 20 de ani, în raport cu 2010, din cauza schimbărilor climatice şi intensificării fenomenelor extreme, însoţite de secete, inundaţii şi uragane, avertizează organizaţia Oxfam, relatează AFP citat de Mediafax.
Într-un raport publicat miercuri, Oxfam consideră că efectele încălzirii climatice sunt “subestimate” fiindcă “schimbările evoluţiei lente a temperaturilor medii şi schemele de precipitaţii”, global defavorabile agriculturii, vor dubla “pierderile culturilor cauzate de fenomene meteorologice extreme, mai frecvente şi mai intense”.
În 2030, apreciază ONG-ul, riscul crescut de secetă, asemănător celui care durează din iunie mai ales în Statele Unite – cel mai grav de o jumătate de secol – ar putea astfel ridica preţul porumbului cu “140 % în comparaţie cu preţul mediu al produselor alimentare” la această dată.
“Aceasta se va adăuga la creşterea deja inevitabilă a preţurilor produselor alimentare preconizată de schimbările climatice”, a punctat Clara Jamart, responsabilă de Agricultură şi alimentaţie la Oxfam, contactată de AFP.
În Africa Australă, “secetele şi inundaţiile ar putea creşte cu 120 la sută preţul la consumul de porumb şi alte cereale secundare”, arată în continuare studiul. Raportat la preţul actual, costul sacului de 25 de kilograme de făină de porumb (raţia minimă a unei familii pentru două săptămâni) va trece de la 18 la 40 de dolari.
Mai mult pe DIGI24
Preţurile la alimentele de bază s-ar putea dubla în următorii 20 de ani, în raport cu 2010, din cauza schimbărilor climatice şi intensificării fenomenelor extreme, însoţite de secete, inundaţii şi uragane, avertizează organizaţia Oxfam, relatează AFP citat de Mediafax.
Într-un raport publicat miercuri, Oxfam consideră că efectele încălzirii climatice sunt “subestimate” fiindcă “schimbările evoluţie