Soliditatea USL va fi pusă la încercare cel mai mult în judeţele în care PDL a rezistat valului schimbării de la alegerile locale.
În vestul ţării, partidele politice îşi fac calcule pentru a trimite cât mai mulţi reprezentanţi în Parlament. Însă alcătuirea listelor le dă de furcă politicienilor care vor să obţină cât mai multe mandate de parlamentar pentru partidele din care fac parte. În judeţul Timiş, listele sunt aproape definitivate, iar în judeţul Arad, fief al PDL, încă mai negociază. Lupta electorală va fi ca o adevărată partidă de K1 politic, extrem de costisitoare.
La Arad, topul 3 al bătăliei politice în colegiile electorale
Platforma de centru-dreapta va fi reprezentată la Arad de PDL, iar Noua Republică va avea un loc pe liste, chiar în persoana preşedintelui Mihai Neamţu. PNŢCD nu se va regăsi pe liste, din simplul motiv că acest partid abia dacă mai numără o mână de oameni. Decizia de a merge în alegeri alături de PDL i-a făcut pe mulţi ţărănişti să se orienteze spre alte partide.
Astfel, la Arad bătălia electorală cea mai mare se va da în municipiu, pentru un loc în Senatul României. Unul dintre candidaţi este primarul Gheorghe Falcă, care a obţinut un al treilea mandat în fruntea acestui municipiu. Conform previziunilor va fi greu de învins, dar politicienii şi-au făcut calculele electorale şi arată că Falcă a fost votat de puţin peste 20% din arădenii cu drept de vot, iar contracandidaţii săi de şi mai puţini arădeni. Principalul său contracandidat este actualul senator Ovidiu Marian, care de câteva luni a părăsit PDL şi a trecut la PNL. Acesta are experienţă în administraţie şi este şeful comisiei de Buget-finanţe din Senatul României. Senatorul Ovidiu Marian îşi doreşte o confruntare deschisă cu Gheorghe Falcă, deşi politicienii din USL spun că bătălia va fi grea pentru că actualul primar beneficiază de fonduri uriaşe