Măsura de a se introduce Bacalaureatul profesional a fost adoptată de Comisia de învăţământ din Senat. De anul viitor, Bacalaureatul se va susţine în două versiuni.
Propunerea Ministerului Educaţiei de a se introduce un Bacalaureat diferenţiat a fost adoptată.Comisia de educaţie din Senat a aprobat, în această dimineaţă, introducerea în Legea educaţiei a unui amendament care prevede opţiunea Bacalaureatului profesional. Decizia a fost luată cu unanimitatea voturilor celor cinci senatori prezenţi la şedinţa comisiei. La şedinţa Comisiei de educaţiei a Senatului este prezentă şi Ecaterina Andronescu.
Începând cu sesiunea imediat următoare, absolvenţii de liceu vor putea alege între două versiuni de examen: Bacalaureatul Naţional, la care nu s-a schimbat nimic, şi Bacalaureatul Profesional, destinat tinerilor care nu vor să urmeze studii superioare, ci au nevoie de diplomă pentru a li se atesta absolvirea liceului, în vederea angajării.
După două luni de comunicare zilnică la nivelul inspectoratelor şcolare, ministrul Educaţiei a evaluat noua formă de Bacalaureat drept "o schimbare necesară, care să permită elevilor să aleagă calea cea mai adecvată pentru ei: Bacalaureat Naţional sau profesional".
Măsura adoptată azi oferă absolvenţilor de liceu posibilitatea de a se se încadra pe piaţa muncii cu o certificare de absolvire a liceului. "Absolvenţilor care se angajează li se reproşează, "Nu ai nici diplomă de Bacalaureat?"; această formă de examen le adaugă la competenţe", a explicat Ecaterina Andronescu.
Noua versiune de Bacalaureat urmează să aibă aceleaşi probe de competenţe cu Bac-ul vechi. În plus, absolvenţii de liceu care aleg această variantă vor avea de susţinut un proiect, o probă practică şi un examen scris la educaţia antreprenorială, disciplină comună tuturor liceenilor.
"Probele practice adâncesc competenţele profesionale.