Guvernul României vrea să demareze, cu sprijinul unor consultanţi de la FMI, mecanismul procedural legat de declararea falimentului autorităţilor locale. Potrivit surselor hotnews.ro, s-ar putea ajunge chiar la fuzionarea autorităţilor locale nesustenabile cu primării mai mari şi mai puternice financiar.
Problema datoriilor autorităţlor locale din România nu este nouă. În judeţul Cluj există comune care au datorii vechi, chiar de câţiva ani. În ciuda arieratelor şi proiectelor neterminate, primarii localităţilor mai mici din judeţul Cluj nici nu vor să audă de fuzionarea cu alte localităţi mai puternice financiar.
Cei mai mici nu vor pe spinarea celor mari
Falimentul autorităţilor locale şi fuzionarea unor localităţi trimit, pe de o parte, la ideea reîmpărţirii administrativ-teritoriale a ţării, după cum subliniază chiar unii primari. În urmă cu aproximativ doi ani, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean, Alin Tişe vorbea de o împărţire a judeţului în şase zone urbane şi 13 zone rurale. Edilii nu au susţinut atunci această idee.
„Ne duce cu gândul la ceea ce domnul Tişe spunea, acum aproape doi ani, să treacă comuna Căianu şi Suatu la Cojocna, dar oamenii nu au fost de acord. Eu nu susţin nici acum aşa ceva. Adică să mergi, de exemplu, după o adeverinţă pentru buletin până la Cojocna… Toate s-ar schimba. Pe urmă, cred că nici cei mari, localităţile mari nu ar fi de acord cu aşa ceva, pentru că ar cheltui din buzunarul propriu pentru alţii, ar trebui să le preia datoriile, cred. Avem probleme ca toată lumea, legate de drumuri, de exemplu, nu avem suficienţi bani, avem de colectat taxe şi impozite pe care niciodată nu le colectăm sută la sută, dar tot nu susţin această idee“, a spus pentru Monitorul de Cluj, primarul din Căianu, Vasile Pop (PSD).
Iau de la mine şi plătesc datoriile altuia?
Primarul localităţii Apahide, Grigor