Nevoile noastre nutriţionale se schimbă odată cu înaintarea în vârstă. Afecţiunile şi carenţele alimentare îşi pun amprenta asupra meniului nostru zilnic.
Ce mâncăm, cu cât reducem porţiile? Nutriţionistul Adrian Copcea a răspuns la întrebări.
Regimul alimentar ar trebui să se schimbe odată cu înaintarea în vârstă din două motive: organismul nostru îşi modifică obiceiurile zilnice şi nevoile nutriţionale şi, în al doilea rând, afecţiunile de care începem să suferim necesită un alt tip de dietă. Indiferent de noul regim alimentar, fructele şi legumele nu trebuie să lipsească din meniul zilnic.
În timp ce femeile trebuie să aibă grijă cu porţiile alimentare, în special pe perioada menopauzei, când apetitul poate fi crescut, bărbaţii, partea mai „carnivoră“ a familiei, trebuie să reducă numărul zilnic de calorii şi să aleagă dintre alimente pe cele care conţin grăsimi „bune“. Află care dintre „ideile preconcepute“ privind alimentaţia la vârsta a treia sunt adevărate şi care nu!
Ai nevoie de porţii mai mici. Indiferent de vârstă, greutatea noastră este dictată de cantitatea de mâncare zilnică. Cu vârsta, cantitatea de mâncare devine un subiect sensibil. Motivul? Când ieşim la pensie, nu mai facem la fel de multă mişcare ca în tinereţe, iar caloriile nu se ard la fel de rapid.
Rezultatul: mâncăm la fel cum mâncam odată, dar ne îngrăşăm. În medie, atât femeile, cât şi bărbaţii trecuţi de 50 de ani ar trebui să consume zilnic cu 200 de calorii mai puţin decât atunci când aveau 40 de ani, adică în jur de 1.400-1.600 femeile şi 1.800-2.000 bărbaţii. De exemplu, o felie de caşcaval are 280 de calorii, iar două ouă fierte au aproape 170 de calorii.
,,Metabolismul nostru scade odată cu vârsta, de aceea sunt indicate mesele dese, cu cantităţi mici sau moderate de alimente, selectarea alimentelor uşor de mestecat şi înghiţit, includerea de supe,