Suspendată din magistratură, anchetată de DNA şi protagonista unor dezvăluiri de presă privind conexiunile sale, Georgeta Barbălată a devenit unul dintre cei mai controversaţi magistraţi din România, după ce o perioadă s-a numărat printre cei câţiva judecători abilitaţi să dea mandate în dosare de siguranţă naţională.
Unul dintre cei mai cunoscuţi judecători ai Secţiei Penale de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Georgeta Barbălată, a fost suspendat din activitate după ce procurorii Direcţiei Naţionale Anticorup-ţie au pus în mişcare acţiunea penală faţă de magistrat. Ca urmare a acestei măsuri, luată de Secţia pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, Barbălată nu mai poate soluţiona dosare până când în dosarul de la DNA nu se dă o soluţie definitivă faţă de ea.
Fostul purtător de cuvânt al Înaltei Curţi de Casaţie şi Jus-tiţie a făcut parte dintr-un complet care a avut spre soluţionare dosare importante. Printre altele, completul din care făcea parte şi Barbălată a decis condamnarea la închisoare cu executare a magnatului Ilie Carabulea de la Atlassib, iar în perioada imediat următoare trebuia soluţionat pe fond dosarul în care este inculpat fostul ministru al Justiţiei din partea PNL, Tudor Chiuariu, judecat pentru o serie de decizii considerate ilegale de către procurori într-o afacere care viza Poşta Română.
Scandalul procurorilor
În prezent, procurorii DNA au pus în mişcare acţiunea penală faţă de aceasta după ce au învinuit-o de favorizare a infractorului şi divulgare a unor informaţii din sfera celor clasificate ca secret de stat în dosarul în care sunt învinuiţi procurorii Marcel Sâmpetru şi George Bălan, acesta din urmă fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii, dar şi Mihai Vlad, şeful suspendat al DGIPI Ilfov. Barbălată este acuzată de favorizarea infractorului pentru că l-ar fi anunţat pe Vlad