Focşănencele pot face zacurscă de ghebe! De cultură, nu culese din pădure, căci din cauza secetei acestea nu prea au crescut. Un kilogram de ghebe se vindea, ieri, la preţul de 15 lei. „Sunt crescute în crescătorie, la fel ca şi ciupercile pleurotus. Se îngrijesc şi apoi se culeg“, îşi lăuda marfa vânzătorul.
Cumpărătorii nu prea s-au grăbit să le şi cumpere, din cauza preţului cam piperat.
Ieri, preţurile la restul legumelor expuse spre vânzare în Piaţa Moldovei erau mai mici decât de obicei, ceea ce a surprins pe multe gospodine. Astfel, un kilogram de roşii se vindea cu preţuri începând de la 1,5 lei până la 4 lei, în funcţie de calitate. Castraveţii se vindeau cu preţuri între 1,5 lei şi 2 lei, iar ceapa cu 2 lei kilogramul, varza cu 3 lei kilogramul. Cartofii aveau preţuri între 1,3 şi 1,5 lei kilogramul. Pepenii pentru murat costau 2 lei kilogramul, iar cei de masă 1,5 lei kilogramul. Ţelina şi păstârnacul se vindeau cu 3 lei kilogramul, iar dovleceii cu un leu bucata. Gogoşarii şi ardeiul kapia roşu aveau preţuri cuprinse între 2 şi 3,5 lei kilogramul. „Am făcut pentru prima dată în viaţa mea zacuscă şi am decis să mai fac o tură. Aşa că m-am aprovizionat cu legume şi borcane, de 400 de grame, că aşa mi-a spus toată lumea. Nu m-am decis dacă tura a doua să fie tot cu vinete sau şi cu ciuperci. Ghebele pe care le-am văzut în piaţă mi se par ca scumpe. Nu ştiu dacă am bani să cumpăr... mă mai gândesc“, ne-a spus Diana.
De pe tarabe nu lipseau nici plantele medicinale, cum ar fi pedicuţa, care este folosită pentru tratarea afecţiunilor hepatice. „Cine vede că nu mai dă rezultate medicamentele, vine şi se interesează de plante medicinale. Lumea încearcă şi din astea“, spunea vânzătorul. Persoanele amatoare de fructe de pădure puteau cumpăra cătină, la preţul de 8 lei kilogramul, afine, la 25 lei pentru un kilogram, dar şi zmeură, deşi în unele