Romania este campioana regiunii dupa puterea instalata a noilor proiecte de energie eoliana, cu o crestere de 112,6% a capacitatii instalate in 2011, fata de anul precedent. In Uniunea Europeana suntem pe locul 7, dupa Germania, Marea Britanie, Spania, Italia, Franta si Suedia.
Pentru anul viitor investitorii din aceasta industrie estimeaza o dublare a capacitatii instalate in Romania. Cu cei 520 MW capacitate eoliana suplimentar instalata, tara noastra impreuna cu Polonia (436 MW) raman printre primele 10 cele mai mari piete din domeniu, din UE, pentru al doilea an consecutiv, potrivit Asociatiei Europene a Energiei Eoliene (AEEE).
Capacitatea totala a parcurilor eoliene in uz se ridica la 1.140 MW in aprilie 2012 fata de 982 MW in decembrie 2011, 469 MW in mai 2011 si 462 MW in decembrie 2010.
97% din capacitatile instalate sunt amplasate in partea de sud-est a tarii, in zona Dobrogei.
“Interesul investitorilor in piata romananeasca de energie eoliana este in crestere. Multe companii importante au inceput sa dezvolte proiecte de energie cu toate ca nu exista o legislatie corespunzatoare in ceea ce priveste sistemul de sprijin. Intre timp aceasta insuficienta s-a rezolvat si proiectele continua sa fie implementate”, se arata in Raportul ”Energia eoliana si alte surse regenerabile de energie in Romania, ralizat de TPA Horwath.
Cum se pot obtine bani pentru construirea unui parc eolian
Aceste investitii pot fi finantate atat de statul Roman cat si de UE prin programele: Fondul de Dezvoltare Regional European - Programul Operational Sectorial (ERDF) si Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (EAFRD).
De aceste sisteme pot beneficiaza producatorii de energie regenerabila din energie eoliana, energie solara, energie geotermala, biomasa, biolichide, biogaz, gaz de fermentare a des