Preturile la alimentele de baza s-ar putea dubla in urmatorii 20 de ani, in raport cu 2010, din cauza schimbarilor climatice si a sporirii fenomenelor extreme, insotite de secete, inundatii si uragane, avertizeaza celebra organizatie umanitara Oxfam, potrivit AFP.
Intr-un raport publicat miercuri, si intitulat "Extreme Weather, Extreme Prices' (Vreme extrema, preturi extreme), Oxfam considera ca efectele incalzirii climatice sunt "subestimate" fiindca "schimbarile evolutiei lente a temperaturilor medii si schemele de precipitatii", global defavorabile agriculturii, vor dubla "pierderile culturilor cauzate de fenomene meteorologice extreme, mai frecvente si mai intense".
Scumpiri peste scumpiri
In 2030, apreciaza ONG-ul, riscul crescut de seceta, asemanator celui care dureaza din iunie mai ales in Statele Unite - cel mai grav din ultima jumatate de secol - ar putea astfel ridica pretul porumbului cu "140 la suta in comparatie cu pretul mediu al produselor alimentare" la aceasta data. "Aceasta se va adauga la cresterea deja inevitabila a preturilor produselor alimentare preconizata de schimbarile climatice", a punctat Clara Jamart, responsabila de Agricultura si alimentatie la Oxfam, contactata de AFP.
In Africa Australa, "secetele si inundatiile ar putea creste cu 120 la suta pretul la consumul de porumb si alte cereale secundare", arata in continuare studiul. Raportat la pretul actual, costul sacului de 25 de kilograme de faina de porumb (ratia minima a unei familii pentru doua saptamani) va trece de la 18 la 40 de dolari.
Studiul -"Extreme Weather, Extreme Prices" - se bazeaza pe cercetarile Institutului de Studii de Dezvoltare de la Universitatea din Sussex (Marea Britanie) efectuate pentru Oxfam.
Cercetatorii au aplicat scenariile fenomenelor extreme pe Africa Subsahariana si fiecare dintre principalele regiuni din lume exportato