Alexandru Micula (Ungaria), Nicolae Ureche (Kazahstan) şi Romulus-Doru Costea (China) sunt "cei mai slabi" ambasadori ai României în funcţie de deficitul comercial înregistrat de economia locală în relaţiile comerciale cu aceste pieţe, arată o analiză a ZF, făcută pe baza datelor de import-export pe 2011 ale Institului Naţional de Statistică (INS).
Primele zece ţări din top adună împreună un deficit comercial de aproximativ 10 miliarde de euro, din care Ungaria, Kazahstan şi China, economiile aflate pe podium, reprezintă două treimi.
Dacă deficitele unor ţări prezente în top precum Kazahstan sau Rusia pot fi explicate ca urmare a dezechilibrelor din balanţa energetică, mult mai greu de explicat sunt dezechilibrele din pieţe precum cea austriacă, poloneză sau maghiară.
Ziarul Financiar a solicitat ieri cu ocazia Reuniunii Anuale a Ambasadorilor organizată de Ministerul Afacerilor Externe (MAE) la Palatul Parlamentului scurte întrevederi cu trei dintre ambasadorii prezenţi în top, respectiv Alexandru Micula (Ungaria), Ioana-Gabriela Costache (Polonia) şi Adina Lovin (Italia).
"Ambasadorii sunt ocupaţi cu următoarele întâlniri. Ambasadorii au însă toată disponibilitatea să vă ofere interviuri", a fost răspunsul Aureliei Grosu, reprezentantă a Biroului de Presă de la MAE.
În urmă cu o mai bine de o săptămână Ziarul Financiar a înaintat întrebări despre măsurile concrete luate de ambasadori pentru creşterea exporturilor româneşti, însă oficialii din ambasade au răspuns că astfel de detalii se pot obţine numai din birourile de la Bucureşti ale MAE şi nu de la oficialii români plecaţi în misiune în străinătate.
Ca reacţie, reprezentanţii MAE au trimis ZF un răspuns prin care au explicat în mod general că diplomaţia are limitele sale, dar că responsabilii de la MAE pot deschide uşi şi semnala oportunităţi.
"Trebuie subliniat faptul că