Organizaţiile internaţionale de adopţie în Republica Moldova acuză Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei că tergiversează procedura de adopţie, prin rapoarte inutile, termene şi taxe exagerate, reţinând astfel copiii în instituţiile rezidenţiale.
Pe de altă parte, Ministerul spune că străinii vor copii mici şi sănătoşi, iar majoritatea celor ce aşteaptă să fie înfiaţi sunt afectaţi de diferite maladii şi nici nu întrunesc condiţiile de vârstă solicitate de străini.
Directorul reprezentanţei din Republica Moldova a Asociaţiei „Arcobaleno-Onlus" din Italia, Lilia Popovici, spune că ministerul nu face nimic pentru a facilita procesul de adopţie internaţională. Şi reprezentanta Asociaţiei „ASA-Catania" din Italia, Angelica Valteroni, consideră că instituţia face totul pentru ca orfanii să rămână în casele de copii.
În replică, Viorica Dumbrăveanu, şefa Direcţiei protecţia drepturilor familiei şi copilului din cadrul ministerului, afirmă că problema este că familiile îşi doresc copii de vârsta preşcolară şi fără probleme de sănătate. Numărul copiilor care pot fi adoptaţi, la moment, este de 226, dintre care 122 sunt bolnavi. Doar 113 au vârsta până la 6 ani, iar 37 dintre aceştia nu au probleme de sănătate. Astfel, pentru cei 37 de copii sunt depuse deja 141 de solicitări.
Pentru evitarea problemelor legate de procedura de adopţie, organizaţiile internaţionale solicită Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei să schimbe termenul de adopţie, de la doi ani la maxim 6 luni. Dumbrăveanu susţine că autorităţile vor opera modificări la noua lege, dar termenul va scădea de la doi ani la un an şi doar în cazul copiilor cu necesităţi speciale, care nu sunt adoptaţi în ţară, termenul va fi micşorat până la 6 luni.
Adopția, un nou sens în viaţa multor cupluri