Bacalaureatul diferentiat a fost validat in Comisia de Invatamant din Senat. Proiectul de lege trebuie validat si de Plenul Senatului, sedinta care care va avea loc luni. Ecaterina Andronescu a explicat ca principala noutate adusa de acest tip de examen este dificultatea probei in functie de optiunea pe care o face fiecare. Sursa imagine: realitatea.net
La terminarea liceului, elevii trebuie sa opteze spre bacalaureatul national sau cel profesional. Bacalaureatul national patreaza sistemul de pana acum. Bacalaureatul profesional reprezinta insa noutatea. Acest tip de examen permite elevului sa obtina o diploma, dar cu aceasta poate intra doar in campul muncii, nu i se va permite sa mearga mai departe la facultate.
Bacalaureatul profesional este sustinut inaintea celui national. Un elev care a promovat bacalaureatul profesional poate opta sa sustina si bacalaureatul national, iar apoi sa urmeze cursurile unei facultati. “Este cat se poate de limpede ca cel care promoveaza bacalaureatul profesional are acces numai pe piata muncii, nu si in invatamantul superior. Bacalaureatul profesional este permisul de acces pe piata muncii”, a declarat Ecaterina Andronescu, ministrul Educatiei.
Cele doua tipuri de bacalaureat vor avea si probe comune. Ecaterina Andronescu a explicat ca o proba comuna va fi Educatie Antreprenoriala, care se face in toate modulele. BAC-ul profesional va avea in comun cu BAC-ul national probele de competenta, adica examenele orale de limba romana si de limba straina, precum si competentele digitale.
Ministrul Educatiei a anuntat ca acest nou tip de bacalaureat va intra in vigoare chiar din acest an.
Votul final asupra proiectului de lege se va da in Plenul Senatului. Atat Puterea cat si Opozitia au dat semnale ca vor sustine acest proiect. Legea va fi votata luni in Plen.
Sursa: DC NEWS