FPTR estimează că litoralul a atras cu 15-20% mai mulți turiști, aceștia cheltuind circa 270 de milioane de euro Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Litoralul se apropie din nou de succesul din alţi ani. Hotelierii au constatat o creştere semnificativă a numărului de turişti în 2012, ajutaţi de caniculă, de stabilizarea situaţiei financiare a românilor, dar şi de preţurile care au îngheţat de la începutul crizei.
Estimările Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) arată că numărul de turişti a crescut cu 15-20% faţă de 2011, de la 735.881 la 850.000, în structurile clasificate. Durata medie a unui sejur a rămas asemănătoare, astfel că şi numărul înnoptărilor a crescut la fel de mult în acest an, de la 3,1 milioane la 3,6 milioane.
Şi sumele plătite de turişti au fost în creştere. Pentru cazare şi masă aceştia au plătit zilnic 180-200 de lei, iar totalul cheltuielilor turiştilor este estimat de FPTR la circa 270 de milioane de euro.
Alte tendinţe constatate în acest an au fost ponderea mai mare a rezervărilor prin internet, în dauna celor prin agenţii de turism, şi creşterea numărului turiştilor „de weekend”, generată, în opinia celor de la FPTR, de inaugurarea ultimelor bucăţi din Autostrada Soarelui.
Evaziunea strică lucrurile
Revirimentul litoralului este umbrit de fenomenul evazionist. „FPTR estimează că sunt aproximativ 70.000 de locuri de cazare în unităţi nedeclarate, un număr apropiat de cel al locurilor clasificate, care se ridică la 90.000”, spune Dragoş Răducan, vicepreşedintele federaţiei. Veniturile din evaziune ar fi de circa 110 milioane de euro, peste 40% din total.