Procurorii spun: „Avantajele patrimoniale dobândite ilegal se regăsesc în proprietatea inculpaţilor sau a firmelor controlate de aceştia"
Un nou termen în dosarul retrocedărilor a avut loc ieri la Curtea de Apel Bucureşti. Printre cei audiaţi de instanţă au fost primarul Radu Mazăre, dar şi fostul patron dinamovist Cristian Borcea, ambii inculpaţi în cauză.
Mazăre, cu cămaşă roşie, a venit, zicea el, „la teză". Zâmbăreţ, cu ochelarii puşi şmechereşte pe cap, edilul Constanţei nu părea deloc îngrijorat. Şi-a reluat ideea cu lipsa unei expertize pentru a stabili valoarea terenurilor, să se vadă dacă au fost subevaluate sau nu, şi s-a declarat, din nou, nevinovat. „Am venit la extemporal, am venit să mai dau o teză", le-a spus Radu Mazăre jurnaliştilor. Ideea principală a edilului: „Prejudiciul este zero". Teză sau nu, audierea a durat aproape două ore. De la zeroul lui Mazăre ne întoarcem la comunicatul pe care Direcţia Naţională Anticorupţie l-a remis pe 28 octombrie 2008, prin care dădea verdictul: „Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a 37 de inculpaţi în legătură cu restituirea şi atribuirea nelegală a unor întinse suprafeţe de teren intravilan din municipiul Constanţa, Mamaia, plajă şi faleza, fapte prin care a fost cauzat un prejudiciu în valoare de aproximativ 114 milioane euro (dintre care 77,77 milioane euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane euro prejudiciu în dauna municipiului Constanţa)". De la zero la 114 milioane de euro este o cale lungă pe care nu se ştie cine sau în ce sens a parcurs-o. Dar, cu siguranţă, constănţenii aşteaptă finalul unui proces care are ca obiect retrocedarea şi subevaluarea a sute de mii de metri pătraţi din Constanţa.
Inculpaţii
Pentru a ne reaminti, comunicatul DNA spune că atunci, în 2008, au fost trimişi în judecată următorii incul