Copiii bolnavi de astm care urmează un tratament pe bază de steroizi sunt expuşi riscului de a se confrunta cu probleme de creştere. La această concluzie au ajuns oamenii de ştiinţă de la Şcoala de Medicină din cadrul Universităţii Washington, care au observat că micuţii care inhalează steroizi sunt cu aproape 3 centimetri mai scunzi decât cei care nu urmează un astfel de tratament.
De multe ori, copiii care suferă de astm primesc inhalatoare care conţin tratamente pe baza de steroizi, însa acest tip de terapie are drept efect advers o creştere mai lentă în înălţime, scrie Daily Mail.
Din acest motiv, la adolescenţă pacienţii diagnosticaţi cu această afecţiune care au urmat un astfel de tratamente vor fi mai scunzi comparativ cu populaţia generală, se mai arată în datele cercetării, care au fost prezentate în cadrul unui congres al European Respiratory Society, din Viena, şi publicate în ediţia on-line al New England Journal of Medicine.
Cu toate acestea, efectele benefice ale medicamentelor sunt net superioare efectului secundar constatat, precizează oamenii de ştiinţă, coordonaţi de Robert Strunk.
Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au monitorizat, timp de 4 ani, un grup de peste 1.000 de copii, cu vârste cuprinse între 5 şi 12 ani, care erau trataţi de astm. Voluntarii implicaţi în studiu au fost împărţiţi în trei grupuri de pacienţi: copii din prima grupă primeau de două ori un tratament pe bază de steroizi, cei din a doua categorie un remediu care nu conţinea steroizi, iar celor din al treilea grup li s-a administrat un tratament placebo.
Cotidianul britanic scire că pe toată perioada de monitorizare copiii implicaţi în cercetare au fost supuşi mai multor teste pentru a vedea cum le influenţează starea de sănătate tratamentul pe care îl urmau.
Odată ajunşi la vârsta adolescenţei, cercetătorii au observat c