Oltchim, Mechel Campia Turzii si Fortus Iasi, cateva dintre cele mai mari unitati industriale din tara noastra, intampina mari dificultati in aceste zile si au probleme in a-si continua activitatea.
Situatie tensionata la Oltchim, unde peste 300 e angajati au protestat spontan ieri, cerandu-si salariile si bonurile de masa, neincasate de doua luni. Concomitent, intr-o mutare-soc, Constantin Roibu si-a dat demisia ieri din functia de director general, impreuna cu alti 16 directori ai companiei. Convulsiile nu se opresc insa aici, premierul Victor Ponta anuntand ca ministrul Chitoiu raspunde cu 'capul, viata si tot“ in privinta privatizarii combinatului. Licitatia pentru privatizarea combinatului va avea loc peste doua saptamani, la data de 18 septembrie. Privatizarea este clauza suspensiva in acordul cu FMI. Intre timp, premierul l-a trimis la Valcea pe Liviu Pop, ministrul pentru Dialog Social, pentru a calma spiritele.
Conflict cu autoritatile
'Razmerita“, atat la nivel sindical, cat si la nivel managerial, vine ca urmare a conflictelor cu autoritatilor in privinta modalitatilor de redresare a companiei. 'Decizia de a demisiona din functiile de administrator si director general a fost motivata pe urmatoarele elemente: propunerea domnului Remus Vulpescu, seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie din cadrul Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri de inlocuire a managementului de la Oltchim, ca o conditie a asigurarii capitalului de lucru pentru functionarea instalatiilor societatii si acordarea salariilor curente catre salariatii societatii; lipsa de dialog si colaborare intre seful OPSPI si managementul Oltchim, ceea ce a dus la blocarea oricarei initiative de finantare a activitatii, avand ca efect oprirea functionarii instalatiilor din cadrul societatii“, se arata in comunicatul oficial transmis de