Seceta face vinul dulce. Asta se spune din bătrâni, iar practica o confirmă de fiecare dată. Anul acesta, lipsa ploilor a crescut cantitatea de zahăr din struguri, dar i-a şi copt mai devreme. Astfel, culesul viilor este pe sfârşite, iar producătorii spun că o cantitate mai mica de vin inseamna un preţ mai mare.
În acest an, strugurii se culeg mai devreme. La Ştefăneşti, în Argeş, asta înseamnă o diferenţă de două săptămâni faţă de anul trecut. Oamenii deja numără găleţile şi speră la o recoltă cât mai bună.
Pe dealurile Prahovei, viticultorii îşi adună toată familia pentru a culege via. Chiar dacă au început culesul cu trei săptămâni mai devreme, oamenii sunt bucuroşi că au de muncă.
Oamenii sunt totuşi cam nemulţumiţi: anul trecut producţia de struguri a fost mai mare.Chiar şi aşa, seceta a făcut ca strugurele să fie mai gustos decât cel din ani cu suficientă ploaie.
Producătorii spun că, deşi calitatea este excelentă, producţia e mai mică, iar asta se va vedea în preţul pe kilogram.
Producţia de vinuri obţinută anul trecut în România a fost în creştere faţă de 2010. Astfel, cantitatea totală de vin a producătorilor locali a fost de peste 4 milioane de hectolitri, în creştere cu 23% faţă de anul 2010, când s-au produs puţin peste 3 milioane de hectolitri, potrivit datelor Ministerului Agriculturii. Anul acesta, este de aşteptat ca producţia de vin să fie apropiată celei din 2010.
Seceta face vinul dulce. Asta se spune din bătrâni, iar practica o confirmă de fiecare dată. Anul acesta, lipsa ploilor a crescut cantitatea de zahăr din struguri, dar i-a şi copt mai devreme. Astfel, culesul viilor este pe sfârşite, iar producătorii spun că o cantitate mai mica de vin inseamna un preţ mai mare.
În acest an, strugurii se culeg mai devreme. La Ştefăneşti, în Argeş, asta înseamnă o diferenţă de dou