Tăcerea neaşteptat de lungă a preşedintelui Traian Băsescu nu a fost în măsură să-i domolească discursul la revenirea sa în public, în prima declaraţie de după reînscăunare. Din contră, prima declaraţie nu a fost făcută către popor, probabil din cauza lecţiei primite la referendum, ci în faţa ambasadorilor români, şeful statului preferând să-şi verse năduful în faţa celor care, cel puţin în parte, i-au luat apărarea. Discursul nu a fost deloc diplomat, cum ar fi cerut ocazia, ci unul lung, chiar foarte lung, în mare parte rezervat temelor politice de pe Dâmboviţa, şi prea puţin dedicat temelor externe. Băsescu a folosit prilejul pentru a se descărca după atâta amar de abstinenţă, făcând trimiteri dese la un “stat de drept făcut ţăndări” şi la “abuz de putere”. Ne-a enumerat prietenii săi şi apărătorii democraţiei, CCR, Parchetul General, DNA, serviciile de informaţii, MAI şi Comisia Europeană, concluzionând că binele a câştigat graţie lor, graţie sistemului pe care el l-a plămădit făcând din iluştri şi mediocri anonimi mari profesionişti în domeniile expuse.
După ce a desfiinţat USL-ul, Băsescu a devenit mai pozitiv în discurs, apreciind că din punct de vedere economic nu o ducem rău, ba chiar binişor, că nu există motive de respingere a intrării în spaţiul Schengen, uitând probabil că la guvernare se află rivalii săi politici. În final, probabil tot la capitolul gândirii pozitive, Traian Băsescu a spus că vrea linii de comunicaţii directe cu ambasadorii, pentru ca ceea ce vrea să spună să ajungă unde trebuie.
Discursul preşedintelui, care a durat mai mult de o oră, ne arată că Traian Băsescu nu s-a schimbat deloc în această perioadă. A revenit la fel de întărâtat pe cât îl ştiam cu toţii, degeaba încearcă să ne inducă în eroare cu un ton ceva mai domol. Ideile şi abordările sunt aceleaşi ca şi acum o lună şi ceva. Băsescu nu poate respira nor