Autorităţile din Gorj încearcă, fără a reuși încă, să rezolve problema graniţelor externe ale judeţului, precum şi pe cele interne, între localităţi.
Reprezentanţii Oficiului Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Gorj au declarat că de mai multă vreme se lucrează la registrul electronic cu limitele judeţului, însă există câteva probleme care au generat blocaje. Este vorba în primul rând de litigii cu judeţele vecine; cele mai importante sunt cu judeţele Vâlcea, Hunedoara şi Mehedinţi. Fie Gorjul, fie celelalte judeţe solicită diferite suprafeţe de teren. În niciunul din cele şase cazuri existente nu s-a ajuns la o înţelegere pe cale amiabilă. Asta înseamnă că este nevoie de intervenţia instanţelor de judecată pentru a se stabili cine este proprietarul pe pământul revendicat, în special gol alpin şi domeniu silvic. În ceea ce priveşte delimitarea internă a graniţelor între localităţi, există nu mai puţin de 14 litigii. Liviu Diaconescu, şeful Serviciului Juridic din cadrul Prefecturii Gorj, a precizat că doar în cinci cazuri s-a ajuns la o înţelegere pe cale amiabilă între primării, în privinţa delimitării hotarelor între localităţi.
Comisiile locale, convocate la discuții
Prefectura Gorj cheamă la raport primarii şi comisiile locale din judeţ. Între 10 septembrie şi 1 octombrie, vor fi organizate la sediul Instituţiei Prefectului întâlniri de lucru la care vor participa grupuri de câte 10 comisii locale. Miron Zegrean, reprezentant al Prefecturii Gorj, a declarat că a fost necesară convocarea edililor şi a comisiilor locale la discuţii pentru că „au apărut speţe noi în ceea ce priveşte fondul funciar şi care nu sunt reglementate în legile proprietăţii. Se doreşte astfel ca un anumit tip de problemă să fie soluţionată în acelaşi fel la nivelul tuturor localităţilor, dacă legea nu reglementează în niciun fel problema respectivă”, a spus Zeg