Am inceput ziua de ieri cu o cafea si o discutie cu Wojciech Zaremba, reprezentantul pentru Romania al PCC SE, cel mai important actionar minoritar al Oltchim. Niciunul dintre noi nu stia ca a doua parte a zilei va aduce demisia lui Constantin Roibu, declaratii importante ale guvernantilor pe acest subiect dar si proteste ale angajatilor combinatului.
Grupul german este, de departe, cel mai ferm petitor al companiei valcene, pe care statul roman se chinuie de peste 5 ani sa o privatizeze. Intr-un interviu acordat Wall-Street.ro, Zaremba a dezvaluit cele mai mari nemultumiri, ingrijorari si cel mai negativ scenariu posibil: insolventa.
In urma cu doua saptamani, Guvernul a schimbat strategia de privatizare a Oltchim, prin vanzarea in procedura colectiva a pachetului de actiuni detinut de stat, respectiv 54,6% din capitalul social, si a creantelor Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) si Electrica SA, reprezentand 1,8 miliarde lei sau 56% din datoriile companiei.
Wojciech Zaremba spune ca schimbarea procedurii de privatizare este normala, actionarul majoritar avand posibilitatea sa faca acest lucru, cata vreme sunt respectate legile europene in vigoare.
“Actionarul majoritar, statul, vede intregul peisaj al economiei si este acceptat sa ia astfek de decizii. Este pacat ca nu s-a facut marea conversie a datoriilor”, explica Zaremba.
Timp scurt, ingrijorari si scenariu negativ Reprezentantul PCC in Romania spune ca o problema majora in procesul de privatizare Oltchim este timpul foarte scurt pentru depunerea ofertelor.
“Trebuie depuse 3 oferte: una pentru Oltchim, una pentru datoria AVAS si a treia pentru datoria Electrica. Legat de prima, totul este clar, dar pentru restul e prea putin timp. Avem doua saptamani la dispozitie, in care sa analizam, sa ne consultam cu avocatii si creionam o oferta”, e