Criticul literar a vorbit pentru EVZ despre premiul literar "Augustin Frăţilă", relaţia lui ambiguă cu bloggerii şi despre evoluţia romanului românesc.
Premiul literar "Augustin Frăţilă", ediţia I, este oferit de Asociaţia Casa de Cultură şi vine să răsplătească cel mai bun roman românesc publicat în anul 2011. Câştigătorul primeşte un cec în valoare de 10.000 de euro, acesta fiind cel mai mare premiu acordat până acum, în România, pentru creaţie literară.
În concurs se pot înscrie toţi autorii care au publicat un roman în 2011, în limba română, expediind trei exemplare ale cărţii pe adresa Asociaţiei Casa de Cultură şi completând formularul de înscriere până în 23 septembrie 2012.
Juriul format din criticii literari Alex Ştefănescu, Dan C. Mihăilescu şi Daniel Cristea Enache va stabili finaliştii concursului (cinci autori). Numele acestora vor fi cunoscute în 8 octombrie.
Între 10 octombrie şi 2 noiembrie 20 de bloggeri vor alege câştigătorul premiului, acordând puncte de la 1 la 5 fiecărui roman finalist. Autorul al cărui roman va primi cel mai mare punctaj va fi răsplătit cu Premiul literar "Augustin Frăţilă" – romanul anului 2011, în valoare de 10.000 de euro.
Ceremonia în cadrul căreia se va acorda Premiul va avea loc în 7 noiembrie 2012 la Hotel InterContinental Bucureşti.
Premiul literar "Augustin Frăţilă", o iniţiativă a Asociaţiei Casa de Cultură, va fi acordat în fiecare an pentru cel mai bun roman apărut în anul anterior, conform unei selecţii făcute de cei mai valoroşi critici literari şi de cititorii activi din mediul online.
Dan C. Mihăilescu a explicat pentru EVZ de ce un talent ca acela al lui Mircea Cărtărescu se naşte "o dată la câteva decenii".
Cum vedeţi evoluţia romanului românesc din ultimii 10 ani (dacă există)? Merită un premiu atât de valoros?
Dan C. Mihăilescu: Ar fi fost un premiu firesc pentru O